Journal

Duurzaamheid in de modebranche

Modeontwerpster Monique Collignon wil de branche veel meer verantwoord en duurzaam om laten gaan met fashion. Zo maakte ze zelf onder meer een kledinglijn uit gerecycled plastic. 

Monique Collignon kwam er in 2015 mee en dat viel op. Want mode en duurzaamheid is nog niet een vanzelfsprekend ding. Collignon werkte ervoor samen met Monique Maissan, een textielingenieur uit Shanghai die stoffen gecreëerd uit gerecycled plastic ontwikkelde. Collignon keek aan de zijlijn mee en werd enthousiast. Juist in een tijd dat de plastic soep steeds meer een issue is, kan de modebranche een bijdrage leveren door duurzaamheid voorop te stellen.

Duurzaamheid wil ik met storytelling op de kaart zetten!

“Het sustainability verhaal heeft herhaling nodig. Ik geef ook lezingen en als ik daar mijn ideeën vertel, vinden mensen het interessant en hangen ze aan mijn lippen. Als ze thuiskomen dan delen ze het. Maar het op het moment dat ze in de winkel staan en iets kopen, dan zijn ze het verhaal eigenlijk weer vergeten. Ze zien iets wat ze mooi vinden en kopen het. Maar als ze bij de bron komen, bij ons, dan komt de storytelling echt binnen, en verkoopt het zichzelf, aldus Monique Collignon.” De LIMITED blouses van de webshop zijn gemaakt van de gerecyclede PET flessen. Dit proces is geheel duurzaam.

Een pionier wil ze zichzelf niet noemen, maar de manier van denken en toepassen is volgens haar wel vrij uniek. ,,Honderd procent duurzaam produceren kan ik nog niet. Maar ik kijk wel naar het meest duurzame op de manier en dat het zo goed mogelijk gecertificeerd is. Hoe kleiner je bent, hoe moeilijker dat is. Ik hoorde onlangs bij RTL Boulevard een lifestyledeskundige zeggen dat er nog geen mooie stoffen zijn van gerecycled plastic. Zolang we nog mensen aan het woord laten als deskundige die het niet weten of niet geïnteresseerd zijn, gebeurt er natuurlijk ook niets.”

‘Ik heb nu het concept buy now, wear now. Het is kleinschalig en met pre ordering’

Collignon is gestopt met “als een kip zonder kop” produceren. “De moderetail heeft het nog steeds heel slecht. Daarom richt ik me nu alleen even op online. Ik heb nu het concept: buy now, wear now. Een heel risico, maar het wordt kleinschalig en met pre ordering. Ik heb dus wel een collectie ontworpen, maar die gaat niet in één keer online. Klanten kunnen zich voortaan inschrijven voor een item. Als een item niet via pre-order besteld wordt, gaan we het ook niet produceren. Dat wordt volgens mij nog nergens gedaan. Ik moet de eerste aantallen wel produceren omdat ik al wel stoffen heb moeten inkleuren en maken om het op een bepaald moment te moeten hebben. Maar dat is de start. Hoe leuk is het dat je steeds weer nieuwe spullen op de site ziet, die je bijvoorbeeld met een eerder item kunt combineren? Zo blijft het interessant”, legt ze uit.

Lees het hele artikel op FranksNews.nl

Share:

Related articles